Косово бара УНМИК да се повлече

Loading...

Приштинскиот весник „Трибуна“ денеска пренесе вест дека Министерството за надворешни работи на Косово побара од мисијата на ОН УНМИК да се повлече од земјата со образложение дека нејзиното присуство го подрива процесот на признавање на независноста на Косово.Според министерот за надворешни работи Енвер Хоџај, УНМИК имала важна улога во процесот на изградба на институциите во Косово, но нејзиниот мандат е исполнет.
– По примената на планот на Марти Ахтисаари, откако над 100 земји ја признаа независноста на Косово, откако земјата се вклучи во многу меѓународни механизми, постигна спогодба со Србија и почна преговори со ЕУ за Спогодбата за стабилизација и асоцијација, нема причини УНМИК да биде во Косово, ниту резолуцијата 1244 на Советот за безбедност да остане оперативна и функционална, рече Хоџај.
Извор: kurir.mkСпоред министерот за надворешни работи Енвер Хоџај, УНМИК имала важна улога во процесот на изградба на

loading...
Loading...