КРВАВ ДОЖД ГО ПОГОДИ БАЛКАНОТ: Феномен кој порано ги плашеше луѓето!

Loading...

Синоќа небото над одредени делови од Балканот донесе црвен или обоен дожд, а истото се случи и преку ден во раните часови. Силен циклон, попознат како „Медитерански ураган“, собра големи количества на песок од Сахара, а силното јужно струење донесе топол воздух, но и црвен дожд и снег до Србија, Црна Гора и регионот.Црвениот или крвав дожд е метеоролошка појава која содржи честици прашина со црвена боја. Тие честици во комбинација со дожд даваат црвенкаста или жолтеникава боја.
Порано се верувало дека крвавиот дожд е од крв и во историјата лесто се поврзувал како претскажување на страшни настани. Се спомнува дури и во „Илијада“ на Хомер, а во 12 век биографот на крал Артур го провлекол овој мотив.
Народните верувања врзани за престапните години главно се лоши, бидејќи се верува дека овие години се „баксузни“.
Феноменот на црвениот дожд е забележан во февруари 1954 година, а истата година паѓал и жолт снег на целото подрачје на Црна Гора и во многу места од регионот. Две години подоцна, пандал жолт дожд во Истра, на хрватското приморје и во Босна.Црвениот или крвав дожд е метеоролошка појава која содржи честици прашина со црвена боја. Тие честици во комбинација со дожд даваат црвенкаста или

loading...
Loading...