Купил златно јајце на пазарот. Не бил ни свесен што добил….

Loading...

Трговец, здогледувајќи го златното јајце на пазар во Америка „намирисал“ добра можност за заработувачка и го купил за 13.300 долари, по што се обидел да го препродаде. Не успеал бидејќи купувачите сметале дека јајцето е преценето.Со цел да ја дознае вистинската цена го однел на проценување. Се испоставило дека јајцето за кое никој не сакал да издвои пари е дела на славниот Карл фаберже и е проценето на сума од 33 милиони долари.
Поконкретно, станува збор за третото од серијата 50 велигденски јајца кои славниот јувелир ги дизајнирал за руското царско семејство. Во внатрешноста на јајцето се наоѓа часовник Вахерон Константин кој царот Александар Трети на Бадник 1887-та година и го подарил на царицата Марија Фјодоровна.

Јајцето последен пат било изложено во јавност на изложба во Санкт Петерсбург во 1902-та година, а по револуција го заплениле бољшевистите и го продале на Запад. Од Вкупно осум јајца кои недостасуваат, се претпоставува дека само три ја преживеале револуцијата, вклучувајќи го и ова.Во 2011-та година откриено е дека истото било продадено на аукција во 1964-та година за потоа да заврши на Средниот запад каде го купил некој трговец.-Сведок сум на импресивно откритие за светот на уметноста. Никогаш немам видено нешто слично.
Исклучително богатство е откриено на место каде никој не би очекувал- вели Киеран Меккарти, претседател на компанија за трговија со антиквитети, специјализирана токму за Фаберже.Со цел да ја дознае вистинската цена го однел на проценување. Се испоставило дека јајцето за кое никој не сакал да издвои пари е дела на славниот К

loading...
Loading...