Рецептот за десертот наречен пастели датира уште пред 6.000 години и се спомнува во Стара Грција и на Блискиот исток. Називот под кој овој специјалитет е познат е пастели, а некои го нарекуваат и грчи доручек.Овој лековит десерт навистина се спомнува во Хомеровата „Илијада“ под името „интрион“. Станува збор за веројатно највкусниот рецепт којшто ќе го пробате, а кој истовремено има лековити карактеристики.
Се смета дека тој им се давал на Хеленските воини пред да заминат во битка за да имаат енергија и сила за сериозни напори и борба.
Пастели се спомнува во античките египетски списи, каде што го земале жените за да се стимулираат хормоналните жлезди и интензивира сексуалното задоволство и либидото.
Познатиот грчки писател и “татко“ на историјата Херодот, ги нарече пастелите дека се лек и деликатес во исто време, бидејќи има толку многу лековити својства.
Според истражувањето, комбинацијата која создава синергија на овие сите природни состојки е ефективна за регулирање на крвните липиди особено LDL и на HDL холестерол. Пастели идеално ќе дејствува за регулирање на неправилната работа на срцето, високиот крвен притисок и ја подобра циркулацијата. Тој ќе ви даде потребна енергија и сила за тешка физичка работа и се намалува.
Едно истражување сугерира дека редовната негова употреба го решава хроничниот замор, анксиозноста и депресија, но и значително го зголемува либидото и кај мажите и жените.
Комбинацијата има прекрасен ефект на хроничен стрес и по 3 недели од редовна употреба.
Пастели содржи дури 182 елементи кои се корисни за здравјето на организмот, а посебно е голема концентрацијата на антиоксиданси кои го спречуваат развојот на ракот и другите тешки заболувања.
Состојки: 300 грама тахини (паста од чист мелен сусам) и 300 грама природен мед.
Напомена: Во продавниците за здрава храна може да пронајдете готов тахини.
Тахинито можете и сами да го направите ако имате време и добар блендер:
За добар домашен намаз од тахини, потребни ви се сирови излупени семиња од сусам и масло по желба (обично 2 лажички масло одат на една или пола лажичка семе од сусам, во зависност од тоа колку саката да ви биде густа текстурата – најчесто се користи сусамово, маслионово или сончогледово масло).
Испржете ги семињата сѐ додека не добијат златна боја (5-10 минути, постојано мешање). Кога ќе се оладат, ставете ги во блендер со маслиново масло и миксајте сѐ додека не добиете паста со саканата густина.
Пред ставањето на сусамот во садот, може да го излиете насобраното масло во садот кој е наменет за тахинито. Двете состојки (медот и тахинито) се течни, но кога добро ќе се измешаат, ќе се стврднат во маса која подоцна ќе се обликува во пластелин.
Додека мешате може да додадете и дробени парчиња ореви, бадеми, фстаци или лешници ако сакате. Направате топчиња или некој друг облик по желба. Тркалајте ги во семињата со сусам.
Ставете ги топчињата во сад, а потоа во фрижидер. Нека стојат таму сѐ додека не ги изедете, а како лек е потребно да се земаат 2-3 топчиња дневно.
Иако личи на вкусен десерт, бидете умерени бидејќи станува збор за енергетска бомба.Овој лековит десерт навистина се спомнува во Хомеровата „Илијада“ под името „интрион“. Станува збор за веројатно највкуснио