Лешникот ги штити срцето и кожата, го регулира варењето и ги намалува болките

Loading...

Јаткастите плодови се богати со омега 3 и омега 6 масни киселини. Посебно се препорачува на деца, но и на постари, бидејќи ги чисти крвните садови и на тој начин спречува срцев и мозочен удар.Кај лешниците се е лековито и лушпата и плодот и листот. Во лешниот се наоѓаат многу хранливи материи и витамини А, Е, Ф, К и витамини од групата Б. Витамините Б1 и Б6, добро влијаат на зголемување на мускулната маса, и енергијата во организмот.
Лешникот е богат со витамин А кој поволно влијае на кожата и косата, ги јакне забите и скоро сите сите внатрешни органи. Го зајакнува и имунитетот на целиот организам.
Витаминот Е, кој го има во изобилство кај лешниците, го чува срцето, ја одржува виталноста на кожата и го чува метаболизмот.Кај лешниците се е лековито и лушпата и плодот и листот. Во лешниот се наоѓаат многу хранливи материи и витамини А, Е, Ф, К и витамини од групата Б

loading...
Loading...