Листа на најсигурните половни автомобили

Loading...

Германската организација за контрола на квалитетот TUV, прави годишна статистика за користени автомобили врз база на извршени принудни поправки.Можеби нема да биде изненадување констатацијата дека најсигурни автомобили според TUV се со потекло од Германија. Единствено Mazda ја разбива доминацијата на две марки во пет категории, во кои се наредени автомобилите.
Во две категории прв е Mercedes, во две Porsche. Статистиката на организацијата за контрола на квалитетот ја базира својата оценка не врз база на клиентска анкета, туку врз база на дефекти и принудни поправки регистрирани кај технички прегледи. Откако вчера објавивме листа на половни автомобили кои најмногу се расипуваат (дознајте повеќе ТУКА), денес ви откриваме кои половни автомобили се најисплатливи за купување.
Најсигурни до 3 години
1. Mercedes-Benz GLK 2,1%
1. Porsche 911 Carrera 2,1%
3. Mercedes-Benz B-Class 2,2%
4. Mercedes-Benz A-Class 2,3%
5. Mercedes-Benz SLK 2,4%
6. Mazda 2 2,5%
6. Mercedes-Benz M / GL-Class 2,5%
8. Opel Adam 2,6%
8. Opel Mokka 2,6%
10. Audi Q5 2.7%
Во категоријата до 5 години Mercedes повторно води, но само со двајца претставници, додека Audi пласира четири свои модели, а германски модели се вкупно осум.
Најсигурни до 5 години
1. Mercedes-Benz SLK 2,9%
2. Audi A6 / A7 4,2%
3. Audi TT 4,4%
4. Audi Q5 4,8%
5. Porsche 911 Carrera 4,8%
6. Mitsubishi ASX 5,0%
7. Audi A1 5,4%
8. BMW X1 5,6
9. Hyundai ix20 5,6%
10. Mazda 3 5,6% и Mercedes-Benz GLK 5,6%
Категоријата на 7-годишните автомобили е најинтересна, бидејќи е единствената предводена од модел од масовниот класа која при тоа не е германски.
Најсигурни до 7 години
1. Mazda3 6,8%
2. Porsche 911 Carrera 7,4%
3. Audi TT 7,7%
4. BMW X1 8.0%
5. Toyota Avensis 8.1%
6. Audi Q5 8,8%
6. VW Golf Plus 8,8%
8. Mercedes-Benz GLK 8,9%
9. Toyota Yaris 9,8%
10. Mercedes-Benz E-Class 10,1%
Задолжително треба да се напомене фактот дека во петте категории, Mazda е пласирана барем по еден модел меѓу најсигурните.
Најсигурни до 9 години
1. Porsche 911 Carrera 9,9%
2. Audi TT 11,5%
3. Mazda2 12,4%
4. Mercedes-Benz SLK 12,8%
5. Toyota Auris 12,9%
6. VW Golf Plus 13,0%
7. Toyota Corolla Verso 13,2%
8. Toyota Yaris 14,5%
9. Mercedes-Benz C-Class 14,7%
10. MINI R55-R59 14,9%
Најсигурни до 11 години
1. Porsche 911 Carrera 10,4%
2. Toyota Corolla Verso 15,8%
3. Mercedes-Benz SLK 17,4%
4. Toyota RAV4 17,8%
5. Honda CR-V 18,0%
6. Toyota Avensis 18,1%
7. Audi TT 18,2%
8. Ford Fusion 18,3%
9. Toyota Corolla 18,8%
10. Mazda2 18,9%Можеби нема да биде изненадување констатацијата дека најсигурни автомобили според TUV се со потекло од Германија. Единствено Mazda ја разбива домин

loading...