Листа за најпроблематичните половни автомобили

Loading...

Германската организација за контрола на квалитетот TUV, прави годишна статистика за користени автомобили врз база на извршени принудни поправки.Листата на германската организација за контрола на квалитетот TUV вели од кои модели да бегате како „ѓавол од темјан“.
Статистиката на организацијата за контрола на квалитетот ја базира својата оценка не врз база на клиентска анкета, туку врз база на дефекти и принудни поправки регистрирани кај технички прегледи.
Статистиката се однесува на моделите кои се продаваат во Германија.
Најмногу неверодостојни до 3 години
10. Kia Sportage 11,5%
9. Kia Sorento 11,2%
8. Chevrolet Captiva 11,0%
7. Chevrolet Spark 10,6%
6. Fiat Punto 10,5%
5. Dacia Logan 9,8%
4. Ford Ka 9,4%
3. Fiat 500 9,2%
2. Dacia Duster 9,2%
1. Renault Kangoo 9.0%
Тука позицијата се дели помеѓу француските Logan и Kangoo, а во непрестижното рангирање Dacia има уште еден модел, а Chеvrolet e со цели три.
Најмногу неверодостојни до 5 години
10. Dacia Logan 22,6%
9. Renault Kangoo 18,5%
8. Fiat Panda 18,4%
7. Dacia Sandero 18,1%
6. Chevrolet Cruze 17,8%
5. VW Fox 15,4%
4. Chevrolet Spark 15,3%
3. Fiat 500 15,0%
2. Chevrolet Captiva 15,0%
1. Fiat Punto 14,9%
Најмногу неверодостојни тука се Matiz и Captiva на Chevrolet, кои веќе не се продаваат во Европа. Четири се француски модели.
Најмногу неверодостојни до 7 години
10. Chevrolet Matiz 31,6%
9. Chevrolet Captiva 29,4%
8. Renault Kangoo 27,3%
7. Dacia Logan 25,1%
6. VW Fox 23,8%
5. Renault Twingo 23,8%
4. Citroen C4 23,7%
3. Hyundai Tucson 22,3%
2. VW Sharan 21,8%
1. Fiat Panda 21,6%
Изненадување. Повторно француски модел ја предводи оваа категорија. Притоа, во десетици фигурираат уште четири.
Најмногу неверодостојни до 9 години
10. Renault Laguna 35,3%
9. Citroen C5 31,9%
8. Dacia Logan 31,5%
7. VW Sharan 30,1%
6. Renault Megane 30,1%
5. Chevrolet Matiz 30%
4. Renault Kangoo 29,9%
3. Chevrolet Captiva 29,5%
2. Alfa Romeo 147 29,3%
1. Ford Ka 29%
По две признанија од петте категории кај најсигурните автомобили, сега Mercedes зазема уште едно место, но овој пат во друга категорија.
Најмногу неверодостојни до 11 години
10. Mercedes Benz M-Class 42%
9. Kia Sorento 38,4%
8. Renault Laguna 38,1%
7. Alfa Romeo 147 37,8%
6. Chevrolet Matiz 36,5%
5. Renault Kangoo 36%
4. Ford Galaxy 35,6%
3. VW Sharan 35,4%
2. Renault Megane 34,9%
1. Ford Ka 34,6%Листата на германската организација за контрола на квалитетот TUV вели од кои модели да бегате како „ѓавол од темјан“.
Статисти

loading...