Љубители сте на скара?- Дознајте дали правилно ја подготвувате!

Сите сакаме да уживаме во вкусна храна готвена на скара, особено во потоплите месеци. Меѓутоа скарата може да се подготвува преку целата година особено ако имате добро друштво. Но, како правилно да подготвите скара и да ги избегнете здравствените ризици кои ги носи лошо подготвената скара?Скарата треба да биде чиста.
Пред употреба отстранете ги остатоците од загорена храна. Најдобро е да користите четка.
Отстранете ја маснотијата
Пред да го ставите месото на скара, треба да се ослободите од вишокот на маснотија – нека остане само малку. Имено, и топењето на маснотијата и чадот кој се создава поради тоа доведуваат до создавање на штетни хетероциклични амини (ХЦА). И, никако не претерувајте со маслото.
Природни зачини – маринада
Пред печење на месото или на рибата најдобро е да ги оставите да одстојат во маринада направена од свежи билки, јаболков оцет или лимонов сок. Додадете и лук, црн пипер и билки (зачини). Освен што ќе го подобри вкусот, маринадата ќе го намали нивото на канцерогени состојки.
Послужете и сос од домати или салса
Повеќе на najadise.mkСкарата треба да биде чиста.
Пред употреба отстранете ги остатоците од загорена храна. Најдобро е да користите четка.

Пронајдете не на следниве мрежи: