Лошите економски политики на СДСМ ја ставија на колена македонската економија

Loading...

“Кога ќе ги натерате другите јавно да ја повторуваат вашата лага, тогаш и тие стануваат соучесници во таа лага, а некои од нив продолжуваат да ја бранат дури и кога вие ќе се откажете од неа“ пишува Сашо Ордановски во неговата колумна во обид да ги брани економските политики на СДСМ и Заев што веќе 3 месеци се како цунами кои ја пустоши македонската економија по хоризонтала и вертикала.Уште стотина колумни да напише Сашо Ордановски за да го оправда Заев,Тевдовски и Анѓушев,нема да се доволни да го прикријат фактот дека токму поради нивните катастрофални економски политики ја клекнаа македонската економија на колена.
Колку и да сака Сашо Ордановски да купи време и да ги пофали Заев,Тевдовски и Анѓушев,бројките и фактите во македонската економија не се на нивна страна.
Во изминатите 3 месеци под водството на владата на СДСМ во Република Македонија влегоа верувале или не нула странски директни инвестиции. СДСМ во изминатиов период, ја задолжија Република Македонија енормно и потрошија неверојатни 420 милиони евра пари кој никој не знае каде отидоа.
Наместо да го подобар животен стандард,повисоки плати и пензии кои со фанфари им го ветуваа и најавуваа на граѓаните пред изборите,реалноста од ветуваниот ,,Живот” на СДСМ за граѓаните е сосема поинаква.Пензионерите беа изманипулирани и не ги добија ветуваните 5% покачување на пензиите,државните службеници не добија повисоки плати за 5% повисоки плати.
Во изминатиот период на владеењето на СДСМ имаше пари за луксузирања и патувања,но е и за подобрување на стандардот на граѓаните,преку покачување на платите и пензиите.
Поради лошите економски политики на СДС,прв пат по многу години имаме пад на индустриското производство за 2,2%,пад на просечната плата за 0,7%,пад на извозот за јуни и јули за 12%,односно за 52 % милиони евра со што му се нанесе голема штета на домошното стопанство.прометот во индустријата во јули во однос на јуни годинава е намален за 9,1%.
Странските директни инвестиции,поради лошите економски политики и игнорантскиот однос кон странските инвеститорите на СДСМ, во првото полугодие се за 100 милиони евра помалку во однос на истиот период лани.
Јуни бил месец во кој имало одлив на директни инвесетиции од вкупно 61,4 милиони евра.
Политиката на СДСМ ги стави странските инвеститорит во ,,офсдајд”.
Во изминатиот период владата на СДСМ не успеја да привлече ниту една нова странска инвестиција,туку напротив постоечките веќе се размислуват да ја напуштат Република Македонија.
Со еден збор задолжувачкото трио Заев,Тевдовски и Анѓушев ја доведоа државата пред работ на банкрот и економијата во слободен пад.
Новата влада на СДСМ, го оспоруваше предходниот успешен модел на привлекување на странски инвестиции,осмислен од страна на ВМРО-ДПМНЕ и во 100-те дена практицирање власт, покрај бројните полемики и дебати кои ги имаше во предходниот период,не превзеде ништо на планот на привлекување на нови странски инвестиции,освен укинувањето на економските промотори.
Зоран Заев со новиот владин тим за привлекување на инвестиции,на чело со Рамиз Мерко,Самка Ибраимовски,Зоран Шапуриќ,Зорица Апостоловска и Кочо Анѓушев како министри без ресор за привлекување на инвестиции, со своето сиромашно работно искуство во делот на привлекување на странски компании не влеваат надеж дека ќе можат сериозно да одговорат на предизвикот наречен придобивање или привлекување на нови странски инвестиции и отварање на нови работни места.
Сашо Ордановски како бликок подржувач на политиките на СДСМ И Зоран Заев, преку манипулаторски колумни сака да ги релативизираат и спинуваат ефектите од странските директни инвестиции,но бројките и ефектите од странските директни инвестиции не можат да ги извртат.
Позитивните ефекти од странските директни инвестиции се огромни , само во изминатите 10 години збирно во Македонија како странски директни инвестиции се вложени над 3 милијарди евра.
Економскиот тим за привлекување странски инвестиции на ВМРО-ДПМНЕ изминативе години донесе над 49 гринфилд инвестиции и многу други мега компании кои отворија над 30.000 директни работни места и им дадоа простор на домашните компании за развој и отворање на индиректни работни места.
Oколу 500 домашните компании соработуваат со странските инвеститори.
Странските компании ја сменија структурата на македонскиот извоз.
Третина од вкупниот извоз од земјава го сочинуваат машините и транспортните уреди. Пред десетина години оваа ставка изнесуваше помалку од 5% од вкупниот извоз. Фабриките кои работат во зоните придонеса да се смени структурата на извозот и сега наместо евтини, Македонија извесува софиситицирани производи со висока додадена врендост.
-Со извоз на пософистицирани производи се отвори потреба за квалификуван и повеќе платен кадар во земјава, што придонесе за побрзо и реално, а не изнудено и краткорочно, покачување на платите во земјава, што на крајот резултираше со подигнување на бројот на ново отворени работни места и намалување на невработеноста на историски ниски 22,9%
Талкањето на новата Влада на СДСМ во избор на модел за привлекување странски инвестиции,со Самка,Шапуриќ,Анѓушев и Мерко, секојдневно ги чини граѓаните помалку нови работни места и нови фабрики.
Во изминатите 100 дена се стекнува впечаток дека Македонија како дестинација за привлекувањ е на странски инвестиции ја губи позицијата,односно ја губи трката со другите држави во соседството, која што ја имаше пред неколку години.
Соседните држави,а тука мораме де ги потенцираме Србија и Бугарија како најголеми конкуренти на Македонија, забрзано работат на пакетите кои им ги нудат на странските компании и сведоци сме дека секојдневно се отвараат или најавуваат нови компании кои ќе инвестираат во овие земји.
Ќе успее ли Македонија,со ваквите економски мерки да им донесе просечна плата од 500 евра и да им го подобри животниот стандард,или новата влада на СДСМ ќе пробува да купи време пред на граѓаните со нарачани политички колумни.Уште стотина колумни да напише Сашо Ордановски за да го оправда Заев,Тевдовски и Анѓушев,нема да се доволни да го прикријат фактот дека токму порад

loading...