Луѓето кои работат во градина би требало да се вакцинираат против оваа болест!

Loading...

Група од германски невролози, сметаат дека сите луѓе, а особено градинарите, или оние кои работат со земја, треба да се вакцинираат против тетанус, секои 10 години.Тетанусот го предизвикува бактерија која влегува во исекотини или рани каде испушта токсини, а ако не се лекува, може да биде фатален. Бактеријата се наоѓа во прашина и измет.
Симптоми на таа болест се грчеви во мускулите, болки и укоченост. Токсините кои ги пушта бактеријата, ја попречуваат работата на мускулите.
Еден сигурен начин на спречување на тетанус е вакцинација.Тетанусот го предизвикува бактерија која влегува во исекотини или рани каде испушта токсини, а ако не се лекува, може да биде фатален. Бактеријата

loading...
Loading...