Ма каков ресторан! Направете сами бургери со пилешко!

Зошто да одите во ресторан за брза храна, кога можете да направите совршени бургери со пилешко дома.За лепчиња:
– коцка свеж квасец, лажица шеќер, 250 мл млако млеко, 700 г брашно, лажица сол, прашок за пециво, 150 г маргарин, 150 мл млеко, јајца, ленено семе и сусам.
За плескавици:
– 500 г пилешко бело месо, 2 јајца, лажица мешавина од суви зачини, 3 лажици презла, 7 лажици слатка павлака, 2 лажици брашно, 40 г топен путер, сол, бибер, мелена пиперка.
Подготовка:
Истолчете го квасецот, помешајте со шеќер, лажица брашно и топло млеко, па ставете да се пжи 5 минути. Во брашното додадете сол, прашок за пециво, стопен маргарин и дигнат квасец, па со топлото млеко замесете тесто. Разделете на девет дела и обликувајте округли лепчиња. Премачкајте со разматени јајца и посипајте семки. Лепчињата печете ги во рерна загреана на 180 степени околу 30 минути. Во машина за мелење, смелете го местото. Додадете ги сите останати состојки и добро соедините. Обликувајте плескавици и пржете ги во тавче на малку масло.За лепчиња:
– коцка свеж квасец, лажица шеќер, 250 мл млако млеко, 700 г брашно, лажица сол, прашок за пециво, 150 г марга

Пронајдете не на следниве мрежи: