Мал, но ефикасен трик за штедење пари!

Loading...

Одберете некоја важна цифра, годината на раѓање, или пак тековната година, и одредете дека тоа е износот на пари кој сакате да го заштедите месечно.Заблуда е дека морате да имате многу пари за да успеете нешто да тргнете на страна. Има луѓе кои со исти примања и расходи, па едвај составуваат крај со крај, додека другите успеваат да заштедат. Одговорот лежи во различните  карактери, но постои и психолошки трик кој од расипник, може да направи штедач
За тоа ви е потребно само број, верувале или не. Одберете некоја важна цифра, било да е тоа годината на раѓање или тековната година, и одредете дека тоа е износот кој сакате да го заштедите месечно. Или ако ви е полесно да работите на дневна база, земете помала цифра, на пример датумот на раѓање или бројот на вашите години. Па така, ако имате 40 години, зададете си цел да секој ден штедите по 40 денари. На месечно ниво (30 дена) ќе заштедите 1200 денари, а годишно 14,400 денари.
Можеби тоа не е некоја голема сума, но сепак на располагање имате пари кои ќе ви дојдат добро да ги искористите.
Објаснувањето за овој трик е едноставно. Иако сите знаеме да штедиме, тешко се дисциплинираме, а конкретната бројка ни помага во тоа. Заблуда е дека морате да имате многу пари за да успеете нешто да тргнете на страна. Има луѓе кои со исти примања и расходи, па едвај составуваат кр

loading...
Loading...