Марихуаната го спречува ширењето на ХИВ вирусот

Loading...

За марихуаната долго време се водат дилеми, а веќе некое време се користи за убажување на симптомите кои се во врска со ХИВ вирусот, како што е хроничната болка и губењето на киограмите. Новото истражување покажа дека таа би можела да го спречи ширењето на вирусот во човечкиот организам.
Научниците од Универзитетот во Луизијата секојдневно за време од 17 месеци на мајмуни инфицирани со животински вид на ХИВ вирусот им вбризгувале одредена доза THC, состојка која се наоѓа во канабисот. Така откија дека оштетеноста на стомачното ткиво, каде вирусот иначе најлесно се шири, е намалена.

Ова откритие пружа нови механизи и потенцијали за лечењето со канабиноидни лекови.
Во извештајот од истражувањето се објаснува исто така дека ХИВ вирусот ги инфицира и ги убива клетките на имунолошкиот систем, а кај мајмунот кој секојдневно примал THC доза задржано е повисоко ниво на здрави клетки.
Истражувањето кои во 2011-ва година исто така го спроведе доктор Молина, окажа дека мајмуните кои биле инфицирани со ХИВ, а примале THC дози, имаат поголеми шанси да преживеат.
Извор: kurir.mkНовото истражување покажа дека таа би можела да го спречи ширењето на вирусот во човечкиот организам.
Научниците од Универзитетот во Луизиј

loading...
Loading...