Марија отишла на доктор поради болка во стомакот, а потоа следела катастрофа…

Судијата во Основниот суд во Панчево, Мојса Костиќ од март не му одржал ниту едно судење на Александар Ивица, а откако за неколку месеци ќе оди во пензија, судењето по девет години  ќе започне од почеток. Трагичната смрт на Маријана Јокиќ (30), која во март 2006 година починала од воспаление на стомачната марамица предизвикано од  неконстатирана перфорација на слепото црево, уште долго нема да доживее судски епилог.За нејзината смрт, односно несовесното лечење обвинет е  хирургот во општата болница во Панчево, Александар Ивица. Постапката која трае веќе девет години наскоро ќе мора да започне од почеток пореди промена на судијата, бидејќи досегашниот Мојса Костиќ заминува во старосна пензија. Наизглед, се работи за виша сила, но семејството Јокиќ тврди дека сето тоа е резултат на долгогодишните опструкции на постапката која кулминирала во последните месеци.
„Девет години не беа доволни за да се осуди докторот, чија вина беше докажана со три вештачења. Кога конечно се приближивме кон крајот, рочиштата почнаа да се одложуваат, главно поради изостанвање на обвинетиот, што судијата го толерираше. Од март не е одржано ниту едно судење, иако сите знаеа  дека судијата наскоро заминува во пензија“, велат родителите на Марија, Никола и Круна Миловановиќ.
Рочиштето кое било закажано за 23-ти март било одложено за 21-ви април, а потоа за 1-ви јуни, се во цел, како што велат, да се развлече постапката до 17-ти септември, кога судијата ќе биде пензиониран.
„Адвокатот на Ивица го извести судот дека докторот е на боледување и дека поради тоа не може да дојде на претрес. По неколку дена дознавме дека се вратил на работа во болницата. Го известивме судот, но судијата повторно ништо не стори“, велат Јокиќ.

 
Последниот претрес повторно бил одложен минатата недела бидејќи обвинетиот е на психијатриско лечење.

„На сите правни начини и со ургенција кај претседателот на судот не успеав да издејствувам овој предмет да се заклучи“, вели адвокатот Марко Кастратовиќ, застапник на семејството Јокиќ.
Две даца останаа без мајка
Маријана јокиќ ја примил др Ивица во панчевската Општа болница на 10. Март 2006, со симптоми на напад на слепо црево. Докторот тоа го исклучил како можност, па следните неколку дена ја лечел погрешно. По пет дена, Маријана била префрлена  во Унгертниот  центар, каде  и било констатирано воспаление на стомачната марамица пердизвикана од  пукање на слепото црево и задоцнета хируршка интервенција. Починала на 20-ти март , оставајќи зад себе две деца.За нејзината смрт, односно несовесното лечење обвинет е  хирургот во општата болница во Панчево, Александар Ивица. Постапката која трае веќе д

Пронајдете не на следниве мрежи: