Маркетите во Словенија веќе нема да фрлаат храна: ќе ја даваат на сиромашните

Loading...

Три трговски ланци во Словенија, ја прифатиле иницијативата храната која поради строгите санитарни прописи завршила во контејнерите за отпад, но сеуште е употреблива за исхрана, да ја наменат за бескуќните и сиромашни семејства. На иницијативата на „Лајонс клуб“ од Цељ ја придружија трговските ланци Меркатор, Туш и Спар, активистите секој ден препуштаат храна која потоа ја делат на оние кои не можат да ја купат во Цељ, Марибор и Трбовљ.
Програмата „Вишок храна“ наскоро ќе се прошири и на Копар, Љубљана, Ново Место и Крањ,пишува љубљанскиот весник „Дело“.
Станува збор за храна на која тој ден и истекува рокот на употреба – леб, печено месо, салати, овошје и зеленчук, сендвичи, млеко и млечни производи, а се доставува на местата за бездомници, сигурни куќи и други хуманитарни установи, како и на сиромашните семејства со повеќе деца.На иницијативата на „Лајонс клуб“ од Цељ ја придружија трговските ланци Меркатор, Туш и Спар, активистите секој ден препуштаат храна ко

loading...
Loading...