Метод на Леонардо да Винчи: Како да спиете 4 часа и да бидете одморени!

Loading...

Спиењето неколку пати дневно, во одредено времетраење, се вика полифазно спиење. Постојат повеќе методи, а уметничкиот гениј практикувал своја варијанта и никогаш не бил уморен.Полифазниот сон се поврзува со најпознатиот уметнички гениј Леонардо да Винчи. Тој спиел час и половина до два часа двевно, така што секои четири часа отспивал по 15 минути. Баш таквиот начин на спиење, повеќе пати во период од 24 часа се вика полифазен. Да Винчо го користел овој метод многу години и никогаш не бил уморен.
Исто така, веќе е познато дека времето после сонот е најпродуктивно време за работа и креативност, а Да Винчи тоа го знаел и многу добро го користел. По него, многумина со години проучувале и вежбале неколку варијации на полифазен сон, а ова се неколку од нив:

Dymaxion метод – спиење 30 минути на секои шест часа.
Uberman метод – спиење околу 20 минути на секои четири часа.
Обичен човек метод – навечер се спие еден и пол до три часа, а потоа уште три пати во текот на денот по 20 минути.
Tesla метод – навечер се спие два часа, а потоа попладне уште 20 минути.
Siesta метод – навечер се спие пет часа, а потоа час и половина попладне.
Сите методи се делотворни, но како што луѓето и нивните потреби се различни, така нема секој метод да му одговара на секој човек. Секој мора да го пронајде методот кој му одговара.   Полифазниот сон се поврзува со најпознатиот уметнички гениј Леонардо да Винчи. Тој спиел час и половина до два часа двевно, така што секои четири ч

loading...
Loading...