Министерство за финансии: Еврообврзницата се издава во согласност со Законот за јавен долг

Loading...

Министерството за финансии попладнево преку соопштение реагираше на денешните обвинувања од СДСМ дека со издавањето на еврообврзницата ќе се надмине износот од пет милијарди евра или 54 проценти од БДП.Во реакцијата се посочува дека еврообврзницата се издава согласно Законот за јавен долг во кој се наведува дека државни хартии од вредност во име на државата издава Министерството за финансии врз основа на одлука на Влада.
– Еврообврзницата се издава во согласност со Законот за јавен долг, член 18 став 5 кој гласи: „Државни хартии од вредност во име на РМ на меѓународен пазар ги издава Министерството за финансии врз основа на одлука на Влада на РМ со која се утврдува максималниот износ на ново задолжување преку Државната комисија за хартии од вредност, се наведува во реакцијата од Министерството за финансии.Во реакцијата се посочува дека еврообврзницата се издава согласно Законот за јавен долг во кој се наведува дека државни хартии од вредност во име н

loading...