Доколку сакате сакате да го уфрлите метаболизмот во пета брзина и да ги стопите масните наслаги, во исхраната задолжително вклучете го ѓумбирот. Овој азиски зачин ќе направи чудо за вашата линија, па ви донесуваме еден фин есенски десерт со јаболки и ѓумбир.За тесто:
150гр брашно
45 гр кафен шеќер
25 гр шеќер
¾ лажичка цимет
½ лажичка прашок за пециво
½ лажичка ѓумбир
¼ лажичка сол
110 ге путер
1 лажица ренда свеж корен од ѓумбир
За фил:
8 јаболки
100 гр шеќер
2 лажици свежо исцееден сок од лимон
1 лажица брашно
1 лажица свежо сецкан ѓумбир
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 степени. Тестото направете го во блендер: кратко измешајте го брашното, шеќерот и солта со путер додека не добиете текстура на мокар песок
Во смесата додадете свеж ѓумбир и кратко мешајте. Префрлете ја сместат во чинија и оставете ја во ладилник да се олади.
За прелив: излупете ги јаболката и исечкајте ги на еднакви делови. Попрскајте ги со лимонов сок, додадете го брашното, шеќерот и свежиот ѓумбир. Преливот распоредете го по тавчето за печење. Преку јаболките рамномерно распоредете го тестото. Печете во рерна околу 50 минути додека тестото не добие златно кафена боја
ПријатноЗа тесто:
150гр брашно
45 гр кафен шеќер
25 гр шеќер
¾ лажичка цимет
½ лажич