Мислите дека сте интелигентни? Проверете!

Loading...

Луѓето може да бидат уверени во својата интелигенција, но ако зборуваат повеќе отколку што слушаат, секогаш се во конфликт, и не се препознава нивната работа- сепак не се толку паметни. 1.Секогаш во конфликт со другите
Вкупната интелигенција е собир од онаа емотивната и логичната, а една од особините на паметните луѓе е да не го губат своето време во кавги и конфликти. Ако секогаш се расправате со колегите, надредените, пријателите, партнерот, тоа покажува дека имате потреба од докажување, односно знак на недостаток на самодоверба. Интелигентнтите луѓе брзо учат на кои „битки“ да губат енергија а на кои е бесмислено.
2.Никако да успеете на работа
Мислењата во животот се секогаш субјективни и не се показател на реалниот успех. Од друга страна резултатите се тие кои дефинитивно откриваат. Не е  поентата во тоа да бидете директор за да ја мерите интелигенцијата, туку да ги завршувате проектите кои сте ги започнале, имате јасни цели, знаења и вештини.
3. Повеќе зборувате отколку што слушате
Често се вели дека човекот е создаден со две уши а една уста, тоа е така затоа што повеќе треба да слуша отколку да зборува. Слушањето е особина која ја имаат паметните луѓе. Тие ги слушаат туѓите идеи, критики, креираат свое мислење за нив и размислуваат пред да пристапат.
4. Мислењето на другите
Дали другите бараат совети од вас? Дали му посветуват внимание на вашето мислење? Дали сакаат со вас да разговаараат за своите проблеми? Дали мислат дека сте паметни и способни?  Тоа се некои прашања кои вам може да ви дадат увид во тоа дали сте паметни. Не е во ред да се каже дека не треба да се оптеретуваме со мислењето на другите луѓе, мислењето на блиските сепак треба да се земе во предвид.
5. Под постојан притисок
Луѓето кои живеат во брзање, променлива положба и енергија дефининитно не се паметни во поглед на организација, понекогаш тие работи зависат од околностите, но постојаниот хаос укажува на недостаток на животна интелигенција, но за среќа и на овој фактор како и на претходните може да се поработи. 1.Секогаш во конфликт со другите
Вкупната интелигенција е собир од онаа емотивната и логичната, а една од особините на пам

loading...
Loading...