Мистериозен вирус ги напаѓа децата во САД

Loading...

Повеќе од сто деца во различни делови од САД се хоспитализирани поради непознат вирус кој ги напаѓа нивните респираторни органи.Средниот и западниот дел од конттинентот се најмногу зафатени, а не е изоставен ниту Колорадо. Сопред извештаите на американските медиуми, една боилница во Канзас Сити примала и по триесет деца дневно поради лечење од непознато заболување, кое е слично на настинка, но има многу полоши симптоми. Околу 15 проценти од околу 300 примени пациенти се наоѓаат на интензивна нега.
Во петокот болница во Илиноис не примала деца помали од 12 години со  намера да ја намали заразата. Во Квинс, град во Илиноис, во текот на викендот се разболеле повеќе од 70 деца.
Слични случаи се појавиле и во Охајо, каде болниците во Колумбус забележале драстичен пораст  на деца пациенти со проблеми со дишењето.
Докторите испратиле примери на анализи и споредба со вирусот HEV68,  ретко заболување кое ги напаѓа децата многу почесто отколку возрасните. Случаите од овој вирус забележани се во раните години во САД, а симптомите се слични на оние кај обична настинка.
Најчести знаци на вируцот HEV68 се грозница, кашлање, осипи по телото и болка во мускулите. Вирусот најчесто не е фаталенСредниот и западниот дел од конттинентот се најмногу зафатени, а не е изоставен ниту Колорадо. Сопред извештаите на американските медиуми, една бои

loading...
Loading...