МИСТЕРИОЗНИ КОВЧЕЗИ: Кријат приказни за злосторства во име на медицината

Loading...

Група од млади луѓе во 1836 година, ловеле зајаци на едно брдо во близина на Единбург. Додека барале зајчешки дупки, наишле на нешто невобичаено. Момците во мала дупка откриле 17 минијатурни ковчези, а во секој се наоѓала мала дрвена фигура.Откако се раширила приказната, локалците веднаш се посомневале дека станува збор за црна магија или вештерство. Меѓутоа, полицијата дошла до друг заклучок.
Мислеле дека ковчезите имаат врска со убиства кои ги извршиле ирските емигранти Бурк и Хара во 1828 година. Тие двајца извршиле дури 16 убиства, а потоа телата им ги предавале на доктори за да можат да учат медицински зафати на нив. Тие биле брзо откриени, фатени и погубени заради тие злочини.

 
За жал, поголемиот ден од овие ковчези се изгубени или уништени, а само еден се наоѓа во националниот музеј на Шкотска.
Погледнете ја приказната за овие мистериозни ковчези:
Откако се раширила приказната, локалците веднаш се посомневале дека станува збор за црна магија или вештерство. Меѓутоа, полицијата дошла до друг з

loading...
Loading...