Млад брачен пар добил работа во Дубаи, но потоа следувала вистинска драма…

Loading...

Х.Д (26) и С.Х (28) кои добиле работа во Обединетите Арапски Емирати, поточно во Дубаи, одлучиле да ја раскажат својата приказна за да ги предупредат сите млади луѓе кои одат во Дубаи во потрага за работа.Нивното писмо кое стигнало на адресата на порталот Данас инфо го пренесуваме во целост:
„Работодавачот ни вети работа со кој во Босна преку Скајп направивме интервју и секако преку мејлови добивме понуда, поточно она како што народот вели, работодавачот ни ветуваше мед и млеко во таа компанија. Но, кога стигнавме веднаш ни беа одземени пасошите, наводно да средат некои документи. Кога сакавме да разговараме со работодавачот, тој побара да работиме нешто сосема поинакво во однос на договорената работа. Работодавачот ги игнорираше нашите барања. Немавме друг избор, туку да ги собереме куферите и да го напуштиме местото. Кога ги побаравме нашите пасоши, не ни беа вратени. Потоа се обративме во полиција за да ги добиеме назад пасошите, но за жал во Обединетите Арапски Емирати полицијата нема слух за било кого кој не е нивни државјанин. Тогаш за нас почна вистинскате драма…

 
Ноќ, жештина, без пасоши, каде, како? Дознавме дека има амбасада на Босна и Херцеговина во Абу Даби, ќе се снајдеме за првоз и ќе стигнеме во нашата амбасада. Ќе им раскажеме се како и што ни се случи. Верувајте сите вработени беа на нозе и бевме одлично пречекани. Ни беше ветена помош во секоја смисла. Сакаме да нагласиме дека амбасадорот на Босна и Херцеговина во Обединетите Арапски Емирати Александар Драгичевиќ и Станко Битанга со своите семејства ни пружија морална подршка. Не гледаа како свои деца. Утредента со господин Станко Битанга се упативме во Дубаи по нашите пасоши и секако тој на свој професионално начин ги доби пасошите. Во оваа прилика сакаме да им се заблагодариме за нивната работа и труд и добро завршена работа.
Апелирам да го објавите нашето писмо за луѓето да знаат дека постои наша амбасада во Абу Даби, и малдите пред да тдгнат таму добро да се информираат. Исто така, добро нека обрнат внимание на договорите и понудите, и да не потпишуваат ништо додека добро не разгледааат.“Нивното писмо кое стигнало на адресата на порталот Данас инфо го пренесуваме во целост:
„Работодавачот ни вети работа со кој во Босна

loading...
Loading...