МНР испрати протестна нота до Атина, и реакција до Брисел

Loading...

Со блокадите на Евзони бизнисот трпи огромни штети, МНР испрати протестна нота до Атина, и реакција до Брисел.Во протестната нота до грчкото министерство за надворешни работи се бара решение на проблемот во најбрз можен рок.
Писмо, како што велат од МНР, е упатено и до Европската комисија во кое, министерството потенцира дека со тековната блокада на граничниот премин се крши спогодбата за стабилизација и асоцијација со ЕУ која ја има потпишано и Грција и гарантира слобода на движење на стоки и луѓе.
Истовремено, министерството за надворешни работи од Албанија побарало понуда за условите за користење на пристаништето во Драч со цел непречен извоз и увоз и задоволување на потребите на македонските компании.
Коморите на Македонија и Србија вчера апелираа за деблокада на Евзони.Во протестната нота до грчкото министерство за надворешни работи се бара решение на проблемот во најбрз можен рок.
Писмо, како што велат од

loading...