Молба до граѓаните на Турција: Држете ги нозете собрани додека се возите во метро

Loading...

Овие дена во Турција е актуелна кампањата на социјалните мрежи која има цел да ги натера мажите да не си ги шират нозете во јавниот превоз.Турската женска организација IFK Feministler на 15 април ја покрена својата кампања преку социјалните мрежи, со цел да ги натераат мажите да престанат да ги шират нозете во јавниот превоз.
На Твитер осамнаа пораки со хаштагови #bacaklarinitopla (собери си ги нозете) и #yerimisgaletme (не навлегувај во мојот простор), како и фотографии од „неурбаното однесување на одредени мажи“ во метроата и автобусите.
Како што пренесуваат турските медиуми, голем број од содржините беа поставени од жените, но кон акцијата за сензибилизација на јавноста се придружиле и многу мажи.
IFK Feministler исто така ги повика и корисниците на интернет да испечатат и да залепат слогани од кампањата во средствата за јавен превоз.Турската женска организација IFK Feministler на 15 април ја покрена својата кампања преку социјалните мрежи, со цел да ги натераат мажите да преста

loading...
Loading...