Моногамијата еволутивно ги лиши мажите од коска во половиот орган

Loading...

Британски научници од Универзитетскиот колеџ заклучија дека моногамните врски, комбинирани со релативно кратки периоди на пенетрација, ги лиши еволутивно денешните мажи од коска во пенисот, пишува „Дејли мејл“.Во исто време, многу претставници на животинскиот свет имаат коска во репродуктивните органи, наречена бакула. Тоа за прв пат се појавила кај цицачите помеѓу 145 и 95 милиони години.
Коската варира во различни граници според формата, должината и широчината. Истражувачите откриле дека приматите кои имаат периоди на пенетрација над 3 минути, обично имаат и бакула, а нејзиниот износ е право пропорционален на времетраењето на пенетрација. Таа зависи и од тоа колку жестока е конкуренцијата со другите самци по копулацијата, тврди авторката на студијата Матилда Бриндол.
Продолжената копулација е помогната од бакулата и на тој начин самецот има поголеми шанси да го пренесе генетскиот материјал на следната генерација.
Во животинскиот свет нашите најблиски роднини, шимпанзата и мајмуните бонобо, имаат мала коска во пенисот. Во нивниот свет самците се натпреваруваат за женките при поостра конкуренција и тоа го оправдува нејзиното присуство. Сексуалността на хомо сапиенсот е изградена на други принципи, бидејќи луѓето се стремат кон моногамност и како последица на тоа конкуренцијата меѓу претставниците на посилниот пол е силно намалена.
Сексуалниот однос кај луѓето при единствена цел репродукција е релативно краток и како последица на тоа, тие ја изгубиле еволутивно својата бакула. Сексуален однос кај шимпанзата и боноботата исто е краток, односно 7и 15 секунди. Овие типови сепак се подложени на жестока посткопулаторна конкуренција и поради оваа причина оваа коска во пенисот се задржа кај нив.Во исто време, многу претставници на животинскиот свет имаат коска во репродуктивните органи, наречена бакула. Тоа за прв пат се појавила кај цицач

loading...