МОРБИДНА ИСПОВЕД: „Бев толку многу гладен што со забите си го кинев месото од нозете“

Loading...

„Во клекнувачка положба минав пет месеци во затвор во Дамаск. Бев труп што дише кога ме пуштија“ – раскажува Касем Абдулразак (25), кој со семејството тргна кон Германија.„Пет месеци бев во затвор. На крај, од очај и глад го кинев месото од своите нозе со забите“.
Вака горчливо ја започнува својата исповед мигрантот од Сирија, Касем Абдулразак (25).
„Ме заробија шиитите бидејќи сум сунит и ме обвинија дека сум терорист. Знаете, јас не ни знам да држам оружје. Бев труп што дише кога ме пуштија од затвор“ – раскажал Касем.
Живееле убаво
Пред 27 дена тој избегал од својата татковина и заедно со братот и неговите пет деца се упатиле кон Германија.
„Патот е долг, па се менуваме кој ќе ги носи децата. Живеев во Либија, каде што работев со Црвениот крст и многу други хуманитарни организации. Студирав археологија и работев како новинар. Моливот беше единственото мое оружје. Кога патувавме кон Турција со чамец, паднав во морето. Водата ги однесе сите мои белешки. Остана само една, но е размачкана од солената вода“.
Покрај белешките, морето ги однесе и фотографиите, а меѓу нив и најомилената фотографија на Касем – од неговата Фатима, за која се надева дека ќе му биде сопруга.
„Таа остана во Сирија и не можев да ја земам со себе, бидејќи не сме венчани. Ја чекав шест години и уште ќе ја чекам. Ќе се вратам по неа кога ќе се сместам и најдам работа во Германија“. „Пет месеци бев во затвор. На крај, од очај и глад го кинев месото од своите нозе со забите“.
Вака горчливо ја започнува својат

loading...
Loading...