Морската сол може да замени ПОЛНА ДЛАНКА ЛЕКОВИ

Loading...

Природната морска сол е здрава и има терапевтски својства, но пред да ги дознаете нејзините предности, мора да знаете дека настанува со природен процес на испарување на солена вода, при што сите нејзини состојки остануваат сочувани. Морската сол содржи повеќе од 80 состојки кои позитивно делуваат врз здравјето, кожата и косата.Најголемата разлика помеѓу морската и солта за готвење е што со сушење на повеќе од 650 степени ја менува својата хемиска стрктура па не ги содржи потребните елементи и минерали како и природната сол.
1. Морската сол има алкално дејство кое помага во балансирањето киселините во организмот и со тоа го намалува ризикот од појава на фатални болести.
2. Влијае позитивно врз имунолошкиот систем и го прави телото отпорно на автоимуни болести.
3. Научниците докажаа дека редовното консумирање на морска сол растворена во вода може да го намали нивото на лош холестерол. Освен тоа го одржува крвниот притисок под контрола и ја нормализира работата на срцето.
4. Морската сол помага во намалување на шеќерот во крвта со што успешно се користи и во регулирање на метаболичните пореметувања.
5. Додавањето на морска сол во исхрана го намалува ризикот од појава на остеопороза.
6. Kорисна е за дишните патишта, а освен тоа морската вода која е богата со минерали и олигоелементи помага во обновување на слузницата.

 
7. Претставува одличен извор на калиум, па затоа благотворно делува на грчевите.
8. Големото количество на витамин C кое го содржи солта делува како антиоксиданс кој ги уништува слободните радикали. Морската сол овозможува и детоксификација на кожните клетки преку апсорпција на сите отровни материи од нив.
9. Купките со морска сол го подобруваат тонусот на кожата. Тие го извлекуваат вишокот вода од кожата и сврзното ткиво, па таа станува цврста и мазна.
10. Состојките од морската сол го подобруваат метаболизмот на клетките, го одржуваат ткивото навлажнето, ја подобруваат циркулацијата на самата површина од кожата и ја зајакнуваат силата на клеточните мембрани.
11. Калциумот помага во чистење на порите додека пилингот од морска сол е идеален за отстранување на мртвите клетки од кожата.
12. Морската сол е идеален лек за личностите со масна коса бидејќи таа го апсорбира вишокот маснотии од скалпот.
13. Со помош на многуте минерали присутни во морската сол, косата ќе го добие посакуваниот волумен и мекост.
14. Морската сол е идеална за борба против првутот.Најголемата разлика помеѓу морската и солта за готвење е што со сушење на повеќе од 650 степени ја менува својата хемиска стрктура па не ги содржи

loading...
Loading...