На 31 јануари на небото ќе се случува спектакл

Крајот на овој месец ќе доживееме една од најубавите ноќи, барем кога станува збор за набљудувањето на Месечината. Имено, на 31 јануари ќе се поклопат три небесни случувања, кои не се поклопиле повеќе од 150 години.Случување кое е опишано како затемнување на Сината Супермесечина ќе биде спектакуларен феномен, а еве што всушност ќе се случи.
Прво, Месечината ќе изгледа до 30 проценти поголема и посветла од вообичаено, што е феномен кој се нарекува Супермесечина. Супермесечината е прилично необична појава, па сама по себе е значајна, но тоа е само почеток.
Второ, полната Месечина која ќе се појави на 31 јануари е Сина Месечина. Тоа не значи дека ќе изгледа различно или дека биде сино обоена, туку дека втор пат Месечината е полна во текот на еден месец. Тоа се случува на секои три години.
Трето и веројатно најзначајно досега, истата вечер ќе се види лунарно помрачување.
Тоа случување ќе биде причина Месечината да добие црвена боја.
Тој мистериозен изглед, кој често емитува црвенкаста нијанса, поради начинот на кој атмосферата ја дуплира светлината, е причина зошто целосното затемнување на Месечината некогаш го нарекуваат крвава Месечина.
За разлика од првите две појави, третата, односно помрачувањето ќе биде видливо само во некои делови од светот, затоа што зависи од порамнувањето на Месечината, Сонцето и Земјата.Случување кое е опишано како затемнување на Сината Супермесечина ќе биде спектакуларен феномен, а еве што всушност ќе се случи.
Прво, Месеч

Пронајдете не на следниве мрежи: