Надмудрете ги обврските:Најтешките работи секогаш направете ги први!

Loading...

Поделбата на поголемата задача во помали, ја забрзува нејзината ефикасност, а јавното ветување и награда по секоја задача ќе ја зголеми и мотивацијата за работа.Нема потреба да ги видите целосно скалите, само направете го првиот чекор, како што кажал Мартин Лутер Кинг. Дури 95 отсто од луѓето ги одложуваат должностите, а како да не бидете дел од нив, најважна е големата задача да ја поделите на неколку помали и едноставно да изберете некои од нив. Лоша вест е дека времето лета, но добрата е дека всушност вие сте пилотот, Мајкл Л. Алтшулер, американски писател.
Притоа е најдобро да го завршите оној дел кој е најтежок, ви изгледа најтежок, бидејќи тоа ќе ви даде чувство на исполнетост и самодоверба за полесно да се кандидирате за останатите.
Доколку најпрвин ја решите најтешката задача, остатокот ќе го решите сами по себе, кажал американскиот писател Дејл Карнеги.
За да се додатно принудите на акција и да престанете со одложување на обврските, поставете го алармот на 25 минути да ве потсетува за секоја обврска која треба да ја завршите.
Замислете среќна иднина
За година дена може да се покаете зошто не сте почнале баш денес  изјавила американската авторка Карен Јагнето. Затоа обидете се да ги замислите сите работи позитивно кои можете да го остварите и да престанете да ги одбегнувате одговорностите.
Подобро, било каква одлука отколку без одлука
Дали треба да се одлучи, најдобро што можете да направите е да изберете правилна одлука, малку е лошо доколку изберете погрешна одлука, но најлошо е доколку не направите ништо, кажал американскиот претседател Теодор Рузвелт.
Јавното ветување ќе ве мотивира повеќе
На овој начин ќе ги спречете одложувањата, доцнењето, и јавно ќе се посветите на рокот на договорот. Дали се работи за проект, ветување на колега или нешто слично, ова додатно ќе ве мотивира да ја извршите задачата која сте ја ветиле.Нема потреба да ги видите целосно скалите, само направете го првиот чекор, како што кажал Мартин Лутер Кинг. Дури 95 отсто од луѓето ги одложуваат

loading...
Loading...