Најавен штрајк на затвореници во Црна Гора

Околу 400 осуденици на затворска казна во понеделникот изутрина започна штрајк со глад во затворот Спуж кај Подгорица, со кој бараат усвојување на нов закон за амнестија и протестираат поради лошите услови во затворот.Штрајкувачите се жалат на пренатрупаност на затворските капацитети, неадекватна медицинска заштита, лоша исхрана и лоша примена на Законот за условна слобода, пренесува весникот „Вијести“.Затворениците преку писмото доставено до редакцијата на весникот најавија дека ќе штрајкуваат се додека не се прифати иницијативата за нов Закон за амнестија.„Иницијативата за донесување на нов закон ја потпишаа над 20.000 полнолетни граѓани на Црна Гора. Законот предвидува донесување на амнестија за лица осудени за кривични дела пропишани со законите во Црна Гора, како и за осуденици со странска кривична пресуда, која ја издржуваат во Црна Гора“, стои во писмото.
МакфаксОколу 400 осуденици на затворска казна во понеделникот изутрина започна штрајк со глад во затворот Спуж кај Подгорица, со кој бараат усвојува

Пронајдете не на следниве мрежи: