Најдобар е ДОМАШНИОТ сладолед: И лесно се прави!

Топлите денови, не асоцираат на претстојното лето и разните задоволства. А меѓу нив, прв е сладоледот! Зошто да не ја започнете оваа сезона со вистински домашен сладолед, кој лесно ќе го направите?Потребно е:
1 л млеко
300 г шеќер
2 јајца
3 жолчки
1 стапче ванила
За саламура:
1 кг мелен лед
300 г сол
Малку вода
Подготовка:
Во сад сварете го млекото со стапче ванила, а во друг сад ставете ги јајцата и ѓолчките и изматете ги со миксер. Преку изматените јајца, полека налејте го свареното млеко непрекинато мешајќи. Смесата процедете ја и ставете ја во фрижидер да отстои два-три часа. Потоа садот извадете го и ставете ја подготвената ледена саламура, па сладоледот мешајте го околу пола час. Ставете го во сад и потоа во замрзнувач.Потребно е:
1 л млеко
300 г шеќер
2 јајца
3 жолчки
1 стапче ванила
За сала

Пронајдете не на следниве мрежи: