Најдобрите намирници за повеќе енегрија

Нутриционистите постојано советуваат кога луѓето се ставаат на некаков режим за исхрана, да внесуваат трана која им дава енергија, наместо да гладуваат или пак неправилно да се хранат, а како резултат на тоа да се чувствуваат уморно и без енергија. Без разлика дали сте на диета или не, овие совети ќе ви послужат намирници што ќе ви дадат енергија, без да ви ги накачат кинограмите.Јогурт
Јогуртот во комбинација со житарици, или пак сам по себе дава одлична доза на калциум и ткх добри бактерии, односно пробиотици. Ова помага во варењето на храната, одржување на природната флора во желудникот и подобрување на имунитетот. 
Јаткасти плодови
Ореви, лешници, бадеми и другите плодови што спаѓаат во оваа група, со својата хранливост му даваат на организмот голема количина на енергетско „гориво“. 
Печурки
Една рака печурки содржи околу 50 % од потребниот дневен внес на железо во организмот, што е потребно во прнесување на кислородот во крвотокот. Без доволно кислород во главните органи, може да се лувствуваме уморни и летаргични.
Лосос
Киселината Омега-3 ја има во големи количини во лососот, а таа помага во намалување на холестеролот во телото, а богата е со протеини, витамин Б6 и други хранливи супстанци.

Спанаќ
Спанаќот содржи голема количина на железо, магнезиум и калиум. Магнезиум игра улога во производство на енергија, аво комбинација со калиумот го подобрува варењето на храна и регулирање на функциите на нервите и мускулите.
Вода
Не можеме да престанеме да повторуваме колку е важна водата за здравјето. Водата помага во транспортот на хранливи состојки и кислород во клетките, кои ако ги имате во мала количина може да чувствувате вртоглавица и умор. Затоа не заборавајте постојно да пиете вода.
Јајца
Јајцата се најголемиот извор на протеин. Одлични се за враќање на енергијата после вежбање, или за да имате доволно енергија за да го започнете денот. 
Свеж, сезонски зеленчук
Со сезонскиот зеленчук, но и овошје, се внесуваат здрави и правилни хранливи состојки. Доколку плодот е пакуван и транспортиран, ја губи свежината и дел одхранливоста, затоа се препорачува да се јадат продукти што ги нуди моменталната сезона.Јогурт
Јогуртот во комбинација со житарици, или пак сам по себе дава одлична доза на калциум и ткх добри бактерии, односно

Пронајдете не на следниве мрежи: