Три оброци дневно, е рутина, која премногу ја земаме здраво за готово, сметаат стручњаците. Корените на оваа навика се уште од средниот век…Историчарката Ебигејл Керол, објаснила дека европјаните, кога стигнале на американското тло, дознале дека староседелците имаат флексибилен начин на исхрана, односно, јадат во зависност од тоа колку храна имаат достапна храна.
Од друга страна, европјаните строго го ограничиле својот внес на храна, сметајќи дека на тој начин се одвојуваат од нецивилизираните луѓе.
Американските староседелци, го прифатиле овој начин на размислување како правилен, иако постои еден голем проблем – во прашање е заблуда.
Како што луѓето станувале богати, така и нивната исхрана станала побогата со калории, иако се помалку биле физички активни. Науката покажала дека, кога станува збор за метаболизмот, не е важно кога јадете, туку колку.
Истражување спроведено во 2010 година, покажало дека постојат разлики помеѓу особите кои конзумираат три оброци дневно и особите кои истата количина на храна ја делат на вкупно 6 дела.
Понатаму, повремениот пост, може благотворно да делува на организмот поради ослободувањето од маснотиите.
Затоа, да заклучиме, колку и кога јадете не е важно. Важно е да се држите до оптималниот број на калории.Историчарката Ебигејл Керол, објаснила дека европјаните, кога стигнале на американското тло, дознале дека староседелците имаат флексибилен начин на