Најново откритие: Страста за чоколада е наследна

Loading...

Неодамнешните истражувања на Универзитетот во Њу Јорк покажаа дека апетитот за слатки десерти и закуски го наследуваме од нашите родители и претци.Во еден експеримент научниците забележале дека глувци чии рдители биле склони на слатка храна, исто така почесто јаделе слатко. Така функционираме и сите ние кои денот не можеме да го поминеме без парче чоколада.

 
Научниците откриле дека чоколадата содржи триптофан, хемиска состојка која го дразни мозокот и предизвикува тој да лачи серотонин, кој прави да се чувствуваме задоволни и среќни.
Другата состојка е фенилетиламин, која како некоја дрога создава привлечност и возбуда спрема чокладата.
Последната најважна состојка во чоколадата е теоброминот, кој ги опушта мускулите и прави да се чувствувате олеснато.

Чоколадата поминала долг пат додека да стигне до нас тква каква што денес ја знаеме. Од зрната какао кај Ацтеките, до моментот во 1825 година, кога швајцарецот Даниел Петер на исцеден путер од какао зрната додал млеко.Во еден експеримент научниците забележале дека глувци чии рдители биле склони на слатка храна, исто така почесто јаделе слатко. Така функционираме

loading...
Loading...