Подгответе го ова слатко задоволство…Состојки:
6 јајаца
120 гр шеќер
2 супени лажици кафе
500 гр маскарпоне
Сварено кафе, доволно за да се намократ пишкотите, како прав, чоколада
400 гр пишкоти
Подготовка:
За подготовка на тирамису поделете ги жолчките од белките, додадете ја половината од шеќерот во жолчките(1) и со миксер добро изматете(2), за да добиете лесна, пенаста и кремообрзна смеса(3).
Додадете ја во маскарпонето смесата од жолчките (4) и измешајте добро, а со другата половина од шеќерот изматете ги белките додека не се добие цврст снег, измешајте ги жолчките со маскарпонето и снегот од белки, мешајте нежно и внимателно. (6). Се меша внимателно од дното кон горе, со лажица, за да не спласне белката.
Кремот маскарпоне е готов.
Додадете на дното од садот крем и почнете да ги ставате пишкотите. Еден хоризонтален ред – крем, еден ред пишкоти и така се додека не се употребат состојките. Најпосле декорирајте со какао и рендана чоколада. Тората е готова. Оставете неколку часа да се стегне во фрижидер.Состојки:
6 јајаца
120 гр шеќер
2 супени лажици кафе
500 гр маскарпоне
Сварено кафе, довол