Намалете ги болките во мускулите со лубеница

Loading...

Нова студија на шпански научници открива дека сокот од лубеница може да ги ублажи болките во мускулите по вежбањето.Лубеницата во најголема мерка, но и дињата, краставиците и тиквите ја содржат аминокиселината цитрулин која е специфична по тоа што влијае на намалување на болки во мускулите.
Претходни истражувања откриваат дека цитрулинот има антиоксидативни способности и како таков може произведе кислород во душникот кој поттикнува релаксација и ширење на крвните садови, поволно делува кај еректилна дисфункција (импотенција), хипертензија и атеросклероза. Повеќе на следниот линкЛубеницата во најголема мерка, но и дињата, краставиците и тиквите ја содржат аминокиселината цитрулин&nb

loading...
Loading...