Направете чудотворен еликсир: Го подобрува имунитетот и ги јакне мускулите

Кварк е вид немасен краем сир или густ јогурт кој потекнува од Германија и Австрија. Покрај тоа што е нискокалоричен, кваркот е здрав, го подобрува имуниот систем, го забрзува метаболизмот и помага во градењето на мускули.Можете да го комбинирате на различни начини, со овошје, мед, ореви, овесни снегулки, чоколадо и сл.
Овој одличен извор на протеини содржи и висок процент на калциум поради што е добар за коските. Исто така е богат со витамин Б што го чини идеална потпора за нервниот систем.
Доколку сакате да направите домашен кварк, ќе ви бидат потребни следните состојки:
2 шолји полномасно млеко
½ шолја матеница

Најпрвин направете ја матеницата така што во една шолја млеко ќе додадете лажица лимонов сок. По десетина минути на собна температура млекото ќе почне да се згрутчува и вашата матеница е спремна за употреба.
Потоа загрејте две шолји полномасно млеко, тргнете го од оган и оставете да се олади. Потоа во млекото измешајте ја матеницата. Добиената смеса префрлете ја во сад и оставете ја околу 24 часа на собна температура.
Потоа ќе добиете смеса која потсетува на јогурт. Процедете го јогуртот низ газа, а потоа ставете го во ладилник да преноќи. Потоа можете да го конзумирате кваркот и да го чувате во ладилник и до 4 дена.Можете да го комбинирате на различни начини, со овошје, мед, ореви, овесни снегулки, чоколадо и сл.
Овој одличен извор на протеини содржи и

Пронајдете не на следниве мрежи: