Наставничката се сретна со ученикот кој ја силувал: Еве зошто му прости!

Loading...

Според новата програма за рехабилитација на жртвите и сторителите, жртвите треба да се состанат повторно со напаѓачитеУчителката од Англија Џо Нодинг (43) се состана со нејзиниот поранешен студент пет години откако тој ја силувал. Според новата програма за рехабилитација за жртвите и сторителите на силување, жртвите треба да се состанат повторно со напаѓачите. Џо се сретна со напаѓачот и му прости, при што изјави “Се чувствував како да сум бил на врвот на светот”. 
Многу жртвите на силување сакаат да ја избегнат средбата со сите силувач, и толку многу незамислива им е идејата за повторна средба со силувачот. Сепак, Џо прифати, пет години откако таа беше силувана од нејзиниот 12 годишен ученик.  Трауматичното искуство е искусено во 2004 година, а веќе во 2009година се најдоа лице в лице со напаѓачот и му кажа дека се му простува.  Џо Нодинг се појави во BBC3, „Can Criminals Say Sorry“, кој зборува за жртвите и напаѓачите кои се сретнуваат повторно. 
Таа отворено зборува за своето искуство кое оставило лош белег во нејзиниот живот. Со месеци не живеев, само преживував. Не сакав да излегувам од дома. Месеци после тоа јас се уште го чувствував неговиот мирис. Кога бев надвор и кога некој ќе погледнеше во мене, паника ме фаќаше – раскажува Џо. Таа пред да биде силувана одржала класен час на кој напаѓачот присуствувал.

Тој понеделник беше ист како и секој друг. Тој остана на само со мене 10 минути. Се фрлил врз мене. Се обидов да го оттурна, но тој беше многу одлучен. Ме силуваше многу грубо и насилно. Мислев дека ќе умрам тој ден – се сеќава Џо. Мислев, “Како е тоа можно? Како тие можат да знаат како жртва се чувствува “Но, знаев дека сум доволно храбра и силна за да се сретнам со него – вели Џо. Момчето помина осум месеци во полиција, пред да дојде на средба со мене.
Тој изгледаше како исплашено момче. Имаше целосна промена на улогата. Денот кога ме силуваше, тој немаше контрола, а јас бев таа преплашената. Сега тој е исплашен од мене – вели Џо.  Првото нешто што го кажа кога го видов беше “Ви благодарам што дојдовте.”  Му реков нешто што многу луѓе не би ме разбрале. Му реков дека му простувам и дека сакам и тој да си прости, затоа што сакам да биде ослободен од затвор и да има успешен живот – вели Џо.  По ова интервју чувство беше посилно од било кога.  Се чувствував како да сум била на врвот на светот. Помина пет пеколни години. Морав да го повратам мојот живот повторно – заклучува таа.Учителката од Англија Џо Нодинг (43) се состана со нејзиниот поранешен студент пет години откако тој ја силувал. Според новата програма за рехабили

loading...
Loading...