Научете го зборот „не“: Немојте да попуштате и да ги избегнувате проблемите

Доколку некој ве замоли за услуга, а немате време, објаснете му го тоа на пристоен начин, но бидете одлучни, бидејќи може да почне да ве убедува да му помогнете.Луѓето се така израснати на се да одговараат со „да“, бидејќи тоа е работа на пристојност или за да се задржи мирот во домот. Имајте на ум дека светот нема да заврши доколку кажете „не“, тоа е само збор.Купете времеДоколку некој затекне, многумина во паника одговараат потврдно на се што ќе ги прашаат. наместо тоа, „купете“ време и прашајте го соговорникот дали може да му одговорите подоцна. Доколку и понатаму настојува, речете му дека треба да го прегледате распоредот или едноставно дека немате време.Проценете ја ситуацијатаДоколку некој ве замоли за услуга, проценете дали имате време за тоа. Иако треба да им помагате на блиските и на семејството, понекогаш можете и своите потреби да ги ставите на прво место. немоте да допуштите да ве искористуваат.Бидете пристојниДоколку немате време некому да му направите услуга, речете му го тоа на пристоен начин. Насмејте се и со едноставен, но одлучен тон објаснете му дека не сте во можност да му помогнете. Пристојното извинување нема да звучи навредливо.Вистинските пријатели ги возвраќаат услугитеВистинските пријатели нема да ве искористат, но некои луѓе повторно одново бараат услуга, но не ги возвраќаат. Доколку токму такви луѓе ве опкружуваат, не треба да го прекинете пријателството, туку едноставно одлачете се. кажете им дека немате време за нивните проблеми и ставете се себе пред другите.Немојте да дозволите да ве малтретираатДоколку колега од работа постојано ве моли за помош, така што вие не стигате да ја завршие својата работа бидејќи сте затрупани со неговата, дајте му до знаење дека имате премногу работа. Доколку имате потреба да му објасните зошто сте го одбиле, бидете кратки и никако немојте да се извинувате. Поставте граници и не отстапувајте од нив.Бидете искрениДа се одбие покана за состанок може да биде многу незгодно, што многмина сепак ги прифаќаат бидејќи се плашат да не поврадат нечие чувство. најдобар начин да ја избегнете непријатноста е да бидете искрени и одлучни, доколку кажете дека сакате да бидете смо пријатели имајте на ум дека и со пријателите треба да се дружите. Кажете дека не ве интересира на таков начин за да избегнете проблеми подоцна.Луѓето се така израснати на се да одговараат со „да“, бидејќи тоа е работа на пристојност или за да се задржи мирот во домот. Имајте на

Пронајдете не на следниве мрежи: