Научете како да купувате здрава храна од супермаркет!

Loading...

Ако сами ја готвите храната која ја јадете поголеми се шансите дека ќе се храните поздраво и поевтино. Меѓутоа, ако во маркет одите без план и попис на артикли кои треба да ги  купите, можно е да купувате премногу калорични производи.Избегнете некои крупни грешки при купувањето држејќи се до неколку основни правила:
Држете се до рабовите
Ако купувате по средишните делови на маркетите, најверојатно ќе купите производи кои ви штетат. Свежото овошје и зеленчук, свежата риба и месо, зачините – најчесто се сместени по рабовите на маркетите. Купувајте таму и не влегувајте непотребно  во средишните делови на маркетите, затоа што таму обично се наоѓаат сладоледи, чоколади и преработени производи. Ако веќе мора да купувате слатки, одете по нив од кога веќе сте купиле се што треба по рабовите.
Во маркетот влезете сити.
Едно неодамнешно истражување покажа дека луѓето кои купуваат гладни, во кошницата ставаат повеќе нездрава и многу калорична храна, отколку оние кои се сити. Јадете нешто, па дури потоа влезете во маркет.
Повеќе на najadise.mkИзбегнете некои крупни грешки при купувањето држејќи се до неколку основни правила:
Држе

loading...
Loading...