Научниците открија нови факти за кофеинот кои го изненадија светот!

Loading...

Научниците ја анализирале ДНК на кафето и заклучиле дека она поради што луѓето толку многу го сакаат, кофеинот, всушност е генетски хир и  нема никаква врска со кофеинот во чоколадото или чајот„Тоа е случајност замрзната во просторот, најверојатно под влијание на природната селскција“, изјавил биологот Виктор Алберт од Универзитетот во Бафало.
Алберт и 60 негови колеги од светот  ги мапирале гените на кафето, а резултетите ги објавиле  во списанието Science.
Откриено е дека кофеинот се развил одделно од кафето, чајот и чоколадото со оглед на тоа дека се наоѓа во различни гени и во различни геноми на билките.
Кога кафето мутирало и добило кофеин, не само во зрното туку и во листот во кој е всушност уште поприсутен, излегло дека е тоа одлично за билката, појаснува Алберт и додава дека разни бубачки не го напаѓаат листот на кафето бидејќи не сакаат кофеин, за разлика од пчелите кои го обожаваат.„Тоа е случајност замрзната во просторот, најверојатно под влијание на природната селскција“, изјавил биологот Виктор Алберт од Универз

loading...
Loading...