Науката даде УШТЕ ЕДНА причина за легализација на марихуаната!

Loading...

Истражување од 2014 година, спроведено од страна на Американската медицинска асоцијација, откри дека во секоја држава која ја има легализирано марихуаната од 1999 до 2010 година дошло до значајно намалување на бројот на смртта од предозирање со аналгетици.Во рамките на студијата е откриено дека бројот на смртни случаи при предозирање со легално припишани лекови е намален за 25%.
Коавторот на студијата, Колин Бери, истражувач од Џон Хопкинс Блумберг школата за јавно здравје во Балтимор, изјави дека разликата е „прилично изненадувачка“.
Исто така, таа напоменала дека трендот станал видлив во секоја од државите по само година дена од легализацијата на марихуаната.
Студијата утврдила дека државите кои ја легализирале медицинската марихуана имале 1700 смртни случаи од предозирање помалку во 2010 година, отколку што би имале ако медицинската марихуана не беше легализирана и достапна.
„Заклучивме дека бројот на смртни случаи од предозирање е за 25% помал отколку што би бил да не беше воведен законот за легализација на медицинска марихуана“ – изјавил водечкиот автор на студијата, д-р Маркус Бахубер.
Бахубер додаде дека докторите мора да имаат што повеќе достапни опции, посебно кога станува збор за лекување на хронични болки, како и важноста да се проценат ризиците и погодностите на медицинската марихуана.Во рамките на студијата е откриено дека бројот на смртни случаи при предозирање со легално припишани лекови е намален за 25%.
Коавторот на

loading...
Loading...