Науката откри: Пчелите го намирисуваат ракот кај човекот!

Loading...

Истражувањата на Португалски научниците откриле дека пчелите со помош на сетилото за мирис може да откријат присуство на рак, туберкулоза и дијабетес во рана фаза на развој во човекотНаучниците откриле ефикасен природен детектор на болести – пчели!
За таа цел, истражувачите користеле посебен стаклен уред, во кој имало пчели и болните луѓе дишеле во него. Малите дијагностичари се “фрлаат на работа, и го анализираат човечкиот здив, подобро од било која машина изградена од човечка рака. Од нивното движење се открива дали лицето има или нема рак.
Една нова студија открива дека овие инсекти може да откријат различни болести преку здивот на пациентот.
Најдобро од се е што, пчелите за дијагностичката работа се обучуваат за само десет минути, така што понатамошни истраги продолжуваат.
Инаку, пчелите и осите веќе се користат како трагачи за шверцувани лекови.Научниците откриле ефикасен природен детектор на болести – пчели!
За таа цел, истражувачите користеле посебен стаклен уред, во кој имало пч

loading...
Loading...