НЕ ИГРАЈТЕ СИ СО ОВА: Колку минути не смее да трае одењето во голема нужда?

Loading...

Доколку е сѐ во ред со вашиот дигестивен систем, нема да седите повеќе од 15 минути во тоалетот, истакнуваат гастроентеролозите.Имено, одењето во голема нужда не би требало да трае повеќе од 10 минути, а доколку поминувате повеќе време во тоалет, тоа може да упатува на некои здравствени проблеми.
Ако одењето во голема нужда редовно трае повеќе од 10 минути, тоа може да биде знак за некои нарушувања во организмот. Можно е само да станува збор за стрес, кој може да ја успори работата на цревата.
Секако, доколку преодлго седите во тоалетот, тоа може да значи и дека ве мачи запек, а во тој случај е потребно да го зголемите внесот на влакна (идеално е дневно да внесете 38 грама влакна).
Колку што столицата е потврда и посува, толку потешко ќе помине низ цревата. Консултирајте се со лекар и за внесување магнезиум кој ги опушта цревата и така го поттикнува одењето во голема нужда.
За побрзо „одзатнување“ помага и шолја кафе.
Пресилното стискање и напор може да доведе до проблеми со здравјето, односно да го поттикне развојот на хемороиди, отоци кои настануваат поради пукање на крвните садови, а симптоми се крварење, отеченост и болка во пределот на анусот.
Исто така, додека одите во голема нужда пожелно е да ги оставите мобилниот или весникот настрана. Имено, фокусирањето на други работи може да ве попречи при одењето во голема нужда. Големата нужда дополнително може да го отежне одложувањето на одењето во тоалет.Имено, одењето во голема нужда не би требало да трае повеќе од 10 минути, а доколку поминувате повеќе време во тоалет, тоа може да упатува на некои

loading...