Не пијте кафе помеѓу 8-9 наутро!

Loading...

Го испивте ли вашето кафе? Ако не, почекајте до 9 часот.Раното будење е поим за добро здравје. Но истражувањата покажаа најчесто луѓето своето кафе го конзумираат помеѓу 8 и 9 наутро. Ова кофеинско задоволство ги нарушува сите здрави навики на раното будење.
Доктор Стивен Милер од Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism вели: „кога пиете кафе од 8 до 9 наутро, го пиете кога вашето тело природно е брзо, активно благодарејќи на кортизолот… Ќе имате време за кафе после 9 и 30 до 11 и 30 часот кога нивото на хормонот во крвта опаѓа и тогаш ќе почувствувате полн ефект од кафето.“
Истражувањето потврдува дека човечкото тело најмногу лачи кортизол или „хормон на стресот“ околу 8 и 30 наутро. Тој хормон кој го лачи надбубрежната жлезда, го подигнува нивното на енергија, и е одговорен за зголемување на крвниот притисок, нивото на шеќер во крвта. Кога на сето тоа што се случува наутро ќе додадете шоља кафе со добра доза на кофеин, се повеќе лачи кортизол и организмот многу лесно доаѓа до состојба на анксиозност.Раното будење е поим за добро здравје. Но истражувањата покажаа најчесто луѓето своето кафе го конзумираат помеѓу 8 и 9 наутро. Ова кофеинско задов

loading...
Loading...