Нема да верувате: Но ова е НАЈШТЕТНАТА храна која ја консумирате!

Loading...

Сигурно нема да погодите за која храна станува збор, а кога ќе прочитате ќе се изненадите.Ако се чини дека шеќерот е најнездравата храната што ја консумирате, тогаш не сте во право. Новото истражување објавено во списанието Plus One, се вели дека најнездравата храна е маслото од соја.
Истражувачите за потребите на истражувањата хранеле глувци со храна која содржи 40 отсто масти. Една група на глувци добила заситени масти од кокосовото масло додека другата група ја хранеле главно со незаситени масти од соја семе. На глувци исто така им биле дадени две верзии на храна богата со масти со додавање на фруктоза.
Најмногу  на телесна тежина накачиле оние кои јаделе храна со соја масло, 9 проценти повеќе од глувците кои јаделе масна храна со фруктоза и 25 проценти повеќе од оние кои јаделе масти од кокосово масло.

Глувците кои се хранеле со соино масло имале замастен црн дроб и имале развиено поголема отпорност на инсулин, двете состојби се опасни и од нив може да се заболи од дијабетес како и од метаболички синдром. Ова е изненадувачко откритие, бидејќи генерално се смета дека незаситените масни киселини, како што се оние од маслото од соја, се здрави.Ако се чини дека шеќерот е најнездравата храната што ја консумирате, тогаш не сте во право. Новото истражување објавено во списанието Plus One, се

loading...
Loading...