Немојте да јадете ТУНА ОД КОНЗЕРВА…Еве и зошто!

Loading...

Туната е многу здрав вид на риба, но постојат некои работи за неа кои би можеле да ве изненадат.На сите ни е познато дека рибата е намирница која е и тоа како здрава и често се наоѓа на секојдневните менија. Една од нив е и туната.
Туната е многу здрав вид на риба (свежа или конзервирана), но постојат некои видови на риба кои се изложени на жива – отровен минерал кој може да го поремети нормалното функционирање на организмот.
Иако е проверено дека туната која доаѓа во супермаркетите содржи многу ниско ниво на жива, подобро е да јадете умерено туна, за да избегнете било какви видови болести предизвикани од премногу жива.
Ова не значи дека треба да престанете да јадете туна, но обидете се да го ограничите внесот и да избегнете здравствени потешкотии. На сите ни е познато дека рибата е намирница која е и тоа како здрава и често се наоѓа на секојдневните менија. Една од нив е и туната.
Тун

loading...