Немоќни баби и дедовци 15 години не можеле да одат на лекар, но овој млад човек е нивниот нов ХЕРОЈ!

Loading...

Младиот и невработен лекар од Бабушница, Милош Пејиќ, веќе година дена активно бара работа, но не чека таа да му падне од ведро небо, туку волонтерски ги посетува старите лица од околните села и им помага. Некои од нив дури 10 години не отишле на лекар.Милош има 27 години, а медицинскиот факултет го има завршено минатата година. Во мај годинава го положил и државниот испит. Како што вели за Танјуг, тој се одлучил да не седи со скрстени раце и решил да им помага на старите и изнемоштени лица.
Со оглед на тоа дека веќе година дена се мачи да најде работа, овој дечко не сакал да го помине времето во безделничење и решил да помага онолку, колку што може.
Кога слушнал за здружението „Лужнички ракотворби“, решил да тргне на поинаков пат.

„Отсекогаш сакав да им помагам на луѓето и штом слушнав дека постои здружение кое им помага на старите лица, одлучив да се придружам и да волонтирам. Воедно, тоа е одлична шанса и да се здобијам со искуство. Овде има луѓе кои со години не отишле на лекар, бидејќи се изнемоштени и тешко болни, или немаат начин да отидат во Бабушница или во некое друго село на лекар“, вели Пејчиќ и додава дека на постарите им дава совети во врска со терапијата и им мери притисок.
„Ги советувам редовно да ја применуваат терапијата, им го контролирам притисокот, но и разговарам со нив. Станува збор за луѓе кои живеат осамен живот, па разговорот многу им значи.“, додава тој.
Милош има 27 години, а медицинскиот факултет го има завршено минатата година. Во мај годинава го положил и државниот испит. Како што вели за Танјуг

loading...
Loading...