Необичниот облик на главата на новороденче открил сериозна болест

Два месеци стариот Метју Болер имал светли очи, полни образи и необична, тесна и долгнавеста глава која не ги загрижувала многу роителите  се додека педијатарот не им соопштил лоши вести.При редовниот преглед, педијатарот  го прегледал Метју и открил дека не може да ја пронајде „меката точка“ на неговата глава и дека е можно да боледува од  краниосиностоза, конгенитален дефект кај кој прерано  се затвораат шавовите помеѓу коските на черепот, што доведува до различни деформации на обликот на черепот.
Семејството било упатено на одделение за  неврохирургија во Детската болница  во Тексас каде докторите утврдиле дека Метју боледува од сагитална синостоза што значи  дека неговиот череп  примил необичен облик.
Единствено решение било операција која траела 72 часа, а по која Метју експресно закрепнал иако морал да носи  специјална кацига скоро 24 часа на ден четири месеци.

Само неколку  недели по неговиот прв роденден, Метју закрепнал потполно, а неговата мајка рекла  дека се надева  дека нејзината приказна ќе им помогне  на други родители навремено да ги забележат симптомите на оваа сериозна состојба.При редовниот преглед, педијатарот  го прегледал Метју и открил дека не може да ја пронајде „меката точка“ на неговата глава и дек

Пронајдете не на следниве мрежи: