Неверојатни факти за цигарите

Loading...

Бидејќи исто како и доматите и тутунот е еден од нашите домашни производи еве неколку интересни фактиоколу целата индустрија и состојките кои ги содржи тутунот:Тобако индустријата вреди приближно 200 билиони долари, произведува околу 6 трилиони цигари годишно што значи по 1000 цигари за секој човек на земјата.
Еве што се може да се најде во цигарите: Formaldehyde, состојка која се користи за зачувување на лешевите од распаѓање; Toluene, најчесто се користи во средствата за разредување на боја; Acetone, активна состојка во отстранувач на лак за нокти; Ammonia, пронајден од страна на научници, создава зависност кон никотин.
Доколку пушите, луѓето во вашата околина вдишуваат арсен, бензин, кадмиум, хидроген цијанид, жива и фонол. Се на се 4000 потенцијално опасни субстанци, кои вклучуваат 44 типови на отров од кој 43 се докажани канцерогени субстанци.Пушачите се изложени на 10 пати поголема шанса за рак на белите дробови од непушачите, 3 пати поголеми шанси за мозочен удар и 2 пати поголеми шанси за срцев удар. Јаглерод моноксидот од цигарите го лиши срцето од кислород. Пушењето може да предизвика главоболки, импотентност, тромбоза, дигестивни проблеми, рак на грло и бели дробови и слепило.

Тутунот е причина за поголем број на смртни случаи од војните во изминатите 100 години, вклучувајќи ги и двете светски војни. Повеќе од 3 милиони луѓе годишно починуваат како последица на пушењето.
Никотинот е дрога и создава поголема зависност дури и од кокаин и хероин. Тој е исто така и природенинсектицид. Растенијата како доматот го произведуваат никотинот во своите лисја со цел да ги бркаатбубачкте.
Од кога ќе престанете да пушите:
После 8 часа, јаглерод моноксидот во крвта се враќа во нормала.После 48 часа, нервните завршетоци се регенерираат и сетилата за мирис и вкус се подобруваат.После година дена, ризикот од срцеви заболувања се намалува на половина.После 15 години, ризикот од коронарни срцеви заболувања се изедначува со непушачите.Тобако индустријата вреди приближно 200 билиони долари, произведува околу 6 трилиони цигари годишно што значи по 1000 цигари за секој човек на

loading...
Loading...